Sen när blev det nyttigt att äta choklad?

Choklad är ett unikt livsmedel som det forskas mycket på runt om i hela världen. Kakao har visat sig ge stora och ibland helt oväntade hälsoeffekter. Men det är stor skillnad på choklad och choklad!

Choklad kan både vara god och riktigt nyttig. I över tre tusen år har choklad på vissa håll I världen främst varit något för hälsan. Men det var före industrialiseringen och tillsatser. Säg hej till den största tillsatsen: det raffinerat socker! Det vita “vanliga” sockret “vi” får I oss var dag I för stora mängder.

Har jobbat lite på att ta in en chocklad utan mjölk, raffinerat socker och som är kallpressad, därmed, RAW. (Det nya begreppet Raw Food, som ni kan läsa mer om här: www.rawfood.se/rawfood.asp?page=rawfood) Det sags vara en “nyttochocklad”, bra för kroppen.

Detta skiljer mörk choklad från “nyttochoklad”:

1. Hälsochoklad är kallpressad och innehåller 60 - 90 procent mer antioxidanter än den mörka chokladen på butikshyllorna.

2. Hälsochoklad innehåller naturligt råsocker som håller blodsockret på en jämnare nivå i kroppen.

Vanlig mörk choklad är varmpressad och innehåller som regel raffinerat socker. Varmpressningen medför att kakaobönans starka skydd av antioxidanter bryts ned och konsumenten missar den största delen av kakaons rika, naturliga näring som är det nyttiga.

Choklad, framför allt mjölkchoklad har ett högt GI, som leder till blodsockersvängningar och ett ökat sötsug. Dessutom frigörs mycket insulin vilket är fettbildande.

Mörk choklad har nämligen visat sig ha positiva effekter på blodsocker, insulinkänslighet och mättnad – faktorer som i allra högsta grad påverkar vår vikt.

I USA finns Brunswick Laboratories som vill förbättra hälsa genom vetenskap. De har specialiserat sig på att mäta antioxidanter i livsmedel.  ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) är måttet på antalet antioxidanter per 100 gram mat. Hara är några exempel:

Broccoli                                                        1.362

Spenat                                                          1.515

Blåbär                                                           6.552

Tranbär                                                         9.584

Mörk choklad                                                13.120

Açaibär                                                         18.500

Hälsochoklad                                                59.700

Läs mer på Brunswicklabs.com

Men hallå tänk er! Att få lov att äta choklad hur mycket man vill utan att det påverkar en negativt, tvärtom, på ett bra sätt! Om detta jag hört är sant så har mitt liv blivit AS LJUVT! Jag ska köpa en låda raw choklad direkt jag får lön o prova.

 

Ja Sara, mandel och kokosolja använder jag också, det passar mig också. Skulle dock behöva något annat till ansiktet. Är lite osäker på hur rengörande oljan är, ska testa recinolja nu i dagarna. Har även införskaffat en ekologisk deo är ett av de klokaste beslutn man kan ta! Det är INTE bra för någon med dekemikalier som finns i en vanlig deo. Alla bör läsa på deras deodoranter och sedan slå upp dem på en kosmetisk databas tex.
http://www.cosmeticsdatabase.com/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0