Ögräsbuffé
Ögräs ögräs ogräs.. alla vill väl bli av med dem? eller? Jag tänker banne mig prova allt för att slänga så lite som möjligt av de växter jag har i min nya koloniträdgård. Att många av dem går att äta vet inte alla därför tänkte jag dela med mig av den vetskapen.
Brännässla
Den brännande känslan orsakas av vätskan i de små, stickande håren på bladens ovansida. Denna vätska avdunstar då man torkar eller förväller bladen. Tack vare sitt goda näringsvärde är nässlan ett utmärkt livsmedel. Färska nässlor innehåller 15 % kolhydrater,
5,5 % proteiner, 0,6 % fett och ca 2,3 % mineralsalter (järn, kalcium, kalium, magnesium m.m.). Dessutom innehåller nässlor vitaminer (främst C-vitamin och B-vitamin, men också E-vitamin och A-vitaminets förstadium karoten).
Nässlans energivärde motsvarar potatisens, den har två gånger bättre värden än moroten och nästan tre gånger bättre värden än den odlade spenaten.
Nässelsoppa: Skölj och koka nässlorna ca 15 min i lite vatten. Sila och spara kokvattnet. Hacka nässlorna fint. Gör en redning av fett och mjöl i en kastrull, tillsätt nässlorna och nässelvattnet, sammanlagt
ca 2 liter.
Smaksätt och låt koka ca 15 minuter.
Soppan serveras het med kokta ägg och stekta brödkrutonger om så önskas.
Nässelplättar: 2 ägg, 6 dl mjölk, 2 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk salt, 1 tsk socker, 1 msk margarin, finhackade nässlor. Blanda ihop alla, ingredienser till en smidig smet. Låt svälla en stund innan. Servera t.ex. till fisk.
Maskros
Maskrosens blad innehåller 20,3 g protein / kg, och roten innehåller 21,9 g / kg. Dessutom innehåller maskrosens blad
29,3 mg C-vitamin / 100 g. Roten innehåller 230,6 g kolhydrater/ kg, varav 216,2 g är inulin. Inulinhaltiga livsmedel är lämpliga för diabetiker. De höjer nämligen blodsockret långsamt. Maskrosens blad plockas tidigt på våren. Blommorna plockas på sommaren och rötterna grävs upp på hösten (september).
Maskros funkar bra i salad. Använd finhackade maskros- blommor och bladen. Potatis och purjolöksoppa med maskrosrot är en god och nyttig rätt.
Kirskål
Kirskålen kallas i Skåne för skvallerkål. Namnet beskriver kirskålen bra, den sprider sig som skvaller. Den finns överallt hos mig! Kirskålen är bäst tidigt på våren. Då är dess blad ljust gröna och en aning skrynkliga. Senare då kirskålen fått släta, mörkt gröna blad, är den hård och smakar lite beskt.
Recept i mängder: http://www.hittarecept.se/recept/kirskål
Hoppas det smakar! inte ogott utan ogräsgott! höhö